Sour Ale pivo (kyseláč)

Sour Ale pivo (kyseláč)

Sour Ale pivo (kyseláč)

Jako kdyby si pivo řeklo: "Co takhle zkusit něco divočejšího?" Sour Ale piva jsou známá svou kyselostí a osvěžujícími vlastnostmi, které přinášejí úplně nový rozměr do světa piv. Původ těchto piv sahá hluboko do historie, kdy byly spontánně kvašené divokými kvasinkami a bakteriemi.

Za mě jsou Sour Ale hodně široká paleta možností, chutí a překvapení. A vlastně je tak trošku otázkou, jestli lidé v Čechách jsou schopní Sour Ale akceptovat jako „pivo“. Moje zkušenost je, že když dávám někomu kyseláče bez předchozí zkušenosti, často to dopadne tak, že se mu zkřiví ústa a řekne, že tohle přece není pivo… Tak jsem se naučil, že když dávám ochutnat Sour Ale někomu bez předchozí zkušenosti, rovnou říkám: „Nečekej pivo, ale osvěžující ovocnou limonádu s alkoholem.“ A ono to docela funguje.

Jeden z dalších benefitů Sour Ale, který jsem si vyzkoušel na vlastní kůži, je že dokáže oslovit i lidi, kteří nemají pivo v lásce…

Máte rádi pivo? A co váš partner, partnerka, kamarád nebo kamarádka? Nejsou zrovna nadšenci? Pak vzít je na Sour Ale, je ideální start do světa piv.

A jak se vlastně dělá to kyselé pivo?

Když to vezmeme zjednodušeně, tak technologicky jsou v základu tři možnosti, jak udělat Sour Ale alias kyseláče:

  • Kysnutí ze vzduchu alias divoké kvašení - dejte tomu volný průběh a nechte se překvapit.
  • Použití laktobacilů - řízené kysnutí ve varně
  • Použití kvasnic Philly Sour - které byly vyvinuté pro kysnutí piva během kvašení, což znamená, že je přidáváte až do tanku.

A pak tu je samozřejmě celá paleta, z čeho všeho kyseláč můžete udělat, představivosti se meze nekladou.

Konkrétně u nás v Pivoboard se můžete setkat s

  • IRONINGBOARD 13 - což je Fruited Sour Ale, do kterého dáváme mangové a ostružinové pyré a naše malé tajemství v podobě lotusových sušenek.
Nebo můžete vyzkoušet
  • UNGABUNGA 8 - dry-hopped Sour Ale - což je vlastně kyseláč bez ovoce, ale na letní pití tuhle osmičku, kterou jsme vyrobili v koprodukci s AXIOM Brewery, můžu víc než doporučit.
A jak jste na tom s kyseláčema vy? Dej Bůh štěstí a ať vám Sour piva přinesou stejně radosti jako nám!
Back to blog